ИБУ је појачао своју посвећеност пружању утицајних климатских иницијатива док наставља да унапријеђује имплементацију своје стратегије одрживости и ради на смањењу утицаја спорта на климу за 50% у складу са Паришким споразумом до 2030.

Као једна од првих спортских организација која се придружила глобалној Трци УН-а до Нуле, ИБУ се обавезао да ће поштовати највише стандарде одрживости у спорту и постати нето нула до 2040. године.Пошто је сезона биатлона 2023/2024. од нас само мјесец дана, ИБУ ради са националним федерацијама и организационим комитетима на праћењу и смањењу карбонског отиска у спорту и минимизирању утицаја његових догађаја.

Од сезоне 2021/2022, сви домаћини догађаја су у обавези да прате и пријављују своје емисије ЦО2 путем ИБУ алата за праћење. Препознајући да ефикасно управљање карбонским отиском у спорту захтијева разумијевање свих његових димензија, емисије са догађаја ће се комбиновати са емисијама које генерише ИБУ као организација. Праћење емисија ИБУ-а, које се објављује сваке године, омогућило је федерацији да предузме конкретне кораке како би се емисија ЦО2 по запосленом смањила за 32 тоне од 2020. до 2022. године.

Гледајући унапријед, ИБУ је посвећен интеграцији климатских разматрања у преглед формата и календара будућих сезона. Концепти одрживости морају бити развијени за сваког организатора догађаја који се пријави за домаћина у циклусу 2026-2030, а захтјев треће стране за сертификацију за управљање одрживошћу догађаја ће се примјењивати на Свјетско првенство од 2027. надаље.

Предстојећа сезона ће такође обиљежити кључну сљедећу фазу 30-мјесечног СИЕППУР пројекта одрживог управљања снијегом – конзорцијум стручњака за снијег предвођен ИБУ из водећих институција, као што су швајцарски ВСЛ институт за истраживање снијега и лавина СЛФ и Пеак63 из Шведске, заједно са три ИБУ националне федерације – који је покренут у децембру 2022. и суфинансиран је од стране програма Европске уније Еразмус+. Током сезоне пројекат СИЕППУР ће се фокусирати на прикупљање података високог квалитета како би се завршила анализа тренутног стања и недостатака у процесима управљања снијегом и дефинисање најбољих пракси у класи. Радећи са пионирском ИБУ мрежом за снијег, циљ је размјена најбољих пракси и побољшање приступачности и ефикасности ресурса одрживих пракси прављења снијега на свим мјестима.

Шеф сектора Одрживости у ИБУ, Риика Ракић каже: „Од покретања ИБУ стратегије одрживости, ИБУ је направио значајан напредак у спровођењу значајних иницијатива и пројеката који су смањили угљенични отисак нашег спорта и минимизирали његов утицај на животну средину. Међутим, имамо још много тога да урадимо и остајемо посвећени поштовању амбициозних обећања о одрживости, не ријечима већ дјелима. Не можемо то учинити сами и наставићемо да формирамо партнерства и савезе како бисмо подијелили најбоље праксе и убрзали напредак.”

ИБУ-ов опсежан рад на одрживости препознат је од стране бројних међународних тијела, укључујући Међународни олимпијски комитет (МОК) који је ИБУ додијелио награду ИОЦ Carbon action award  2022. ИБУ је такође ушао у ужи избор за награду МОК за климатску акцију 2023. и BBC Green Sport Awards 2023. ИБУ има за циљ да настави да јача број стратешких савеза које је склопио током посљедњих 18 мјесеци. Прошле године, ИБУ је постао један од оснивача Олимпијске спортске алијансе како би се позабавио циркуларношћу карбонских влакана. С обзиром на то да се спорт ослања на угљенична влакна, ИБУ сарађује са Ворлд Саилинг, Унион Цицлисте Интернатионале (УЦИ) и Међународном тениском федерацијом на промовисању поновне употребе угљеничних компоненти у спортском сектору. ИБУ се такође придружио 2,5-годишњем пројекту Зелени приступи у управљању за унапријеђење спорта (ГАМЕС) – иницијативи ЕУ Еразмус+ – заједно са Свјетском атлетиком, Међународном флорбол федерацијом и Шведском флорбол федерацијом како би анализирали постојеће моделе управљања и управљања климом и развили стратегије декарбонизације догађаја.

Кроз свој програм подршке националним федерацијама, ИБУ финансира пројекте дизајниране за развој стратегија одрживости и акционих планова на националном нивоу, при чему је шест федерација чланица добило средства за пројекте о одрживости животне средине и 17 о социјалној одрживости 2023. године.

ИБУ-ова пуна забрана флуора ступиће на снагу ове сезоне како би се ублажила забринутост за животну средину уз прецизну контролу и наставак консултација са Европском унијом и Европском агенцијом за хемикалије у вези са оловом.

ИБУ стратегија одрживости је усредсређена на подизање свијести и комуникације. Радећи са ИБУ климатским партнером Viessmann, ИБУ је настојао да промовише и прослави иницијативе одрживости које предводе биатлонски клубови са Climate Club Trophy. Заједно, партнери су такође били домаћини два издања Биатлонског климатског изазова на којем је близу 13.000 навијача из више од 40 земаља претворило своју физичку активност у садњу 150.000 стабала. За даље информације о ИБУ стратегији одрживости, истакнутим детаљима одрживости и извештајима кликните https://www.biathlonworld.com/inside-ibu/sustainability/biathlon-sustainability-resources.