ИБУ сезона 2023/2024 треба да почне отварањем БМВ ИБУ Свјетског купа у Остерсунду (Шве) 25. новембра 2023. године, јер ће по први пут бити представљена нова правила и обавезе у погледу одрживости. Остерсунд је један од девет организационих комитета Свјетског купа ове сезоне, поред домаћина Свјетског првенства Нове Место на Мораве, који је добровољно потписао нову Повељу одрживости ИБУ-а. Потписивањем Повеље, Организациони одбори су се обавезали на шест обавеза са конкретним акцијама које помажу да се фокусирају и убрзају напори за смањење утицаја на животну средину уз унапријеђење друштвеног насљеђа.Повеља је усклађена са ИБУ-овом стратегијом одрживости 2020-2030 и представља најновији корак у претварању одрживости у саставни дио ИБУ-овог процеса надметања и управљања догађајима. Слиједи уговорна обавеза свих домаћина да мјере и извјештавају о својим емисијама, која је на снази од сезоне 2021/2022, а од циклуса догађаја 2026-2030 па надаље, обавезе одрживости свих Организационих одбора постаће кључни критеријум домаћина.

У складу са посвећеношћу ИБУ-а да минимизира свој утицај на животну средину, ИБУ ће ове сезоне примијенити потпуну забрану флуора како би ублажио забринутост за животну средину и здравље. Потпуна забрана од 2023/2024 надаље објављена је у марту 2022. и ИБУ је од тада учествовала у редовном дијалогу и едукативним семинарима са националним федерацијама (НФ), њиховим тимовима и техничарима. Недавно, у септембру 2023., одржан је семинар са тимским техничарима из отприлике 30 земаља који су радили са уређајем за детекцију, истраживали нове производе и апликације, као и научили како да оптимизују методе чишћења.По протоколу тестирања флуора скије се тестирају прије и послије такмичења и примјениће се процедура мјерења према унапријед одређеним зонама прага. Прије такмичења, уколико скије спортиста падну унутар црвеног прага, оне ће бити тестиране по други пут, а ако поново не прођу тест, добиће црвени картон и биће уклоњене са такмичења. Сваки такмичар ће имати могућност да промијени скије једном у сезони, али други црвени картон аутоматски доводи до забране старта. Такмичар чије скије падну изнад прага након такмичења биће дисквалификовани.

Примјена забране флуора неће бити једино ново правило на снази ове сезоне. ИБУ технички комитет је такође одлучио о следећим измјенама правила:

– У мјешовитим штафетама, свака нога и пол ће скијати петљу од 6км (3к2км) како би олакшали припрему стазе и извођење такмичења пооштрени прописи о рукохвату пушке на стрељани како би се повећала безбједност за такмичаре и учеснике проширење права личног старта за освајаче ИБУ купа претходних сезона на прве двије фазе Свјетског купа (са само једне етапе раније.) Ово правило ће бити промијењено послије сљедеће сезоне тако да додатна квота више није право личног старта , али се претвара у додатно квотно мјесто за Националну федерацију побједника ИБУ купа за прве двије фазе Свјетског купа сљедеће зимске сезоне.

Сезона 2023/2024 одржаће се на 10 локација, а сезона ће се завршити у Сјеверној Америци у Soldier Hollow, Јута (САД) и Кенмору, Алберта (КАН) у марту. Очекује се да ће више од пола милиона гледалаца присуствовати сезони на БМВ ИБУ Свјетском првенству у биатлону у Новом Месту на Мораве од 7. до 18. фебруара 2024. како би привукли највећу публику.