ИБУ је био домаћин семинара за тимске техничаре 20-21. септембра 2023. како би пружио додатне информације о примјени забране Флуора која ступа на снагу од предстојеће сезоне 2023/2024. Потпуну забрану производа за припрему скијања који садрже флуор на свим серијама ИБУ догађаја од сезоне 2023/2024 надаље, ИБУ је објавио у марту 2023. На овом догађају су узели учешће и чланови нордисјког смучарског клуба “Романија” Пале, Немања Кошарац и Тања Каришик Кошарац.

Као одговор на здравствене ризике и бриге за животну средину повезане са воском са флуором. Имајући у виду значај ове забране техничког функционисања спорта, ИБУ се обавезао на редован дијалог и едукативне семинаре са националним федерацијама (НФ), њиховим тимовима и техничарима како би осигурао да су у потпуности свјесни њених импликација и начина на који ће се спроводити. У периоду ван сезоне ИБУ је блиско сарађивао са тимовима и њиховим техничарима како би осигурао несметан прелазак на пуну забрану. Семинару су присуствовали тимски техничари из 33 НФ-а током кога им је пружена прилика да раде са уређајем за детекцију, истражују нове производе и апликације, као и да науче како да оптимизују методе чишћења. Састанак је такође укључивао панел дискусију са техничарима за восак како би се подијелиле повратне информације тимова о примјени протокола тестирања. Повратне информације од техничара након семинара биле су позитивне. Тобиас Дахл Фенре, главни техничар Норвешке биатлонске федерације, рекао је: „За предстојећу сезону добро смо се припремили. Радили смо са уређајем за тестирање скоро годину дана и то што не садржи флуор није проблем. Проблем би могао настати због контаминације у систему. Међутим, чишћење скија неће бити проблем. Контаминација из околине је мало вјероватна јер морате физички да „причврстите“ флуор за скију. Вјероватно ћемо се суочити са неким тешким данима, али ако прихватимо функционисање по систему “без флуора”, радећи у истом правцу, сада ћемо се носити са овим много боље него што смо икада раније имали прилику. ”

„На почетку процеса био сам фрустриран, али смо у последње двије године развили систем у који смо, као група, били позвани. Комуницирамо на много бољи начин и многе наше потребе су задовољене. „Свакако је важно да се мој тим такмичи чист, али ми је важно и да су и други тимови чисти. Ако почнемо да добијамо црвена свијетла [што значи да уређај за детекцију проналази флуор на скијама], имаћемо велики проблем. Сви смо одговорни да ово функционише и морамо да очувамо што бољу репутацију нашег посла.

„Моја стратегија за почетак сезоне биће веома пажљива и сузићемо куповину производа. Највећи циљ је да сви спортисти буду на старту, зато да бисмо били сигурни, врло полако ћемо почети да користимо производе.