U petak, 14.07.2023. u Ambasadi Kraljevine Norveške u BiH održan je sastanak delegacije smučarkog kluba “Romanija” Pale, koju je predvodio predsjednik, Ljubiša Tanić sa NJ.E. Olavom Reinertsenom i saradnicima.

Teme sastanka su bile mogućnosti i pojedinosti saradnje i podrška razvoju biatlona na našoj regiji, sa posebnim akcentom na nordijsku arenu “Dvorišta” na Palama.

Delegacija kluba je informisala Ambasadora o uspjesima kluba, planu i programu za ljetnu i zimsku sezonu, te održanim sastancima sa delegacijama IBU i zemalja regije Balkana čiji su bili domaćini na Jahorini u maju mjesecu, a čija organizacija je ocijenjena izuzetnom ocjenom.

Nj.E. Ambasador Reinertsen je istakao svoju podršku biatlonu kao najboljem sportu, a osim toga rekao je da redovno u zimskom periodu posjećuje Velika Dvorišta sa suprugom, te da se i sam dugo bavio nordijskim disciplinama.

Predsjednik kluba je Ambasadoru između ostalog uručio i grafiku prve skakaonice izgrađene na Palama 1934. godine po projektu norveškog stručnjaka za skijaške skokove Jara Bjorna koji je boravio na Palama.

Dogovoren je sljedeći sastanak u septembru mjesecu na Palama.