Brojni posjetioci su imali priliku da samo u jednom danu probaju jedinstvenu hranu i pića iz mnogih država, a prikupljena sredstva će biti usmjerena u humanitarne svrhe

U dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu i ove godine je održan Diplomatski zimski bazar, a prikupljeni prihodi namijenjeni su djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Diplomatski zimski bazar je već postao tradicionalni humanitarni događaj za glavni grad BiH i svake godine privuče veliku pažnju javnosti i posjetilaca.

Ove godine na Diplomatskom zimskom bazaru predstavilo se više od 45 ambasada i međunarodnih organizacija, uključujući i devet novih država. Brojni posjetioci su imali priliku da samo u jednom danu probaju jedinstvenu hranu i piće iz mnogih država.

Diplomatski zimski bazar je neprofitna organizacija u BiH koja pomaže djeci i mladima, te njihovim porodicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući i one u teškom finansijskom i socijalnom stanju, te sa fizičkim i mentalnim poteškoćama.

Predsjedavajuća Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara Gry Reinertsen, supruga ambasadora Norveške u BiH, istakla je da se nadaju da će prikupiti dovoljno sredstava za pomoć djeci.

“Nadamo se da ćemo prikupiti sva sredstva koja će nam pomoći da pomognemo djeci i mladima u Bosni i Hercegovini. Djeca i mladi kojima pomažemo su oni koji se suočavaju sa raznim poteškoćama, djeca oboljela od raka, siročad, djeca koja su u teškoj finansijskoj situaciji, dakle sva djeca i mladi širom Bosne i Hercegovine”, rekla je Reinertsen.

Izrazila je nadu da će ove godine imati još više posjetilaca u odnosu na prošlu.

“Ljepota ovog događaja je da sve možemo postići zajedno. Zajedno možemo puno, zajedno možemo više”, rekla je.

Ovaj humanitarni bazar predstavlja zajedničku misiju ambasada i međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i desetina volontera koji vrijedno rade na prikupljanju što više sredstava za djecu sa poteškoćama u razvoju u cijeloj BiH.

Smučarski klub “Romanija” Pale je podržao ovaj humanitarni događaj.

Sav prihod Bazara odlazi u ruke organizacijama koje rade sa djecom i mladima koji se suočavaju sa raznim poteškoćama, iz cijele Bosne i Hercegovine.