Sorry, this entry is only available in Serbian language.

Dan kada je Sanda Dubravčić zapalila olimpijski plamen.

Media.ba

Prije četrdeset godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Svečanost je počela u 14:30, a nekadašnja jugoslovenska klizačica Sanda Dubravčić je petnaest minuta kasnije zapalila olimpijski plamen.

“Od danas je Sarajevo pozornica svijeta, simbol mira i progresa. Sarajevo i Sarajlije su sudionici onoga za što su se godinama pripremali i živjeli. Počinje najveća manifestacija koja je ikada održana na tlu jedne nesvrstane zemlje”, objavile su Večernje novine.

U novinama piše da je olimpijski plamen, “simbol mira i zajedništva”, obasjao “olimpijsko Sarajevo”. Dva plamena su dan ranije, 7. februara 1984., spojena u Spomen-parku Vrace, a zatim je tačno u 17:00 sati uz “veličanstvenu smotru bratstva i jedinstva”, plamen stigao na plato ispred Kulturno-sportskog centra Skenderija.

“Najveličanstveniji trenutak, koji će sigurno biti trajno urezan u sjećanje svakog žitelja Sarajeva i brojnih gostiju je trenutak kada je tačno u 17,10 sati, uz zvuke Olimpijske himne Ajdin Pašović, posljednji nosilac zapalio baklju. Olimpijski plamen prenoćio je u »Skenderiji«, nakon čega će danas u 14,45 sati biti prenesen na stadion »Koševo«, na kojem će Sanda Dubravčić paljenjem Olimpijskog plamena označiti početak 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu”, napisale su na prvoj stranici Večernje novine na dan otvaranja Olimpijade.

Dvadeset godina kasnije, Sanda Dubravčić je prvi put ponovo posjetila Sarajevo. U intervjuu za Nezavisne novine, u februara 2004., je izjavila:

“Kada sam nakon dvije decenije sletjela na Sarajevski aerodrom, bila sam jako uzbuđena. Kroz glavu su mi prošle scene iz 1984. godine i trenutak kada sam se popela da upalim plamen i tako označim početak 14. zimskih olimpijskih igara. Bilo je lijepo, prekrasno, jedinstveno, magično, u stvari, nema adekvatne riječ kojom se to može opisati. To se samo jednom može doživjeti. To je čast koja se rijetkim sportistima ukaže”.

Večernje novine su 8. februara 1984. godine pisale i o nekadašnjim sportistima koji su na Olimpijadu došli kao novinari, komentatori i izvjestioci.

“Nekadašnji asovi bijelih i ledenih terena, danas su u Sarajevu kao novinski izvještači ili televizijski komentatori. Među njima su: Erik Hajden, Brajan Džems Poker, Ginter Polanec, Gerd Mel, Lotar Koler, Mišel Karije, Ken Rid, Džini Hanter. Robert Seger, Zan Pol Šartan, Hari Valerijan, Ugo Seir, Oto Dželinek, Ivan Paganeti i Francisko Fernandes”.

Pisale su i o “razbijaču magle”, hemijskom sredstvu koje se koristilo kako bi aerodrom u Sarajevu bio osposobljen za letove.

“Prema kompjuterskoj prognozi, magla koja se jučer u 7 časova iznenada pojavila na Sarajevskom aerodromu i okolini trebala je da traje do 9 časova. Međutim, čim se magla pojavila, razbijena je hemijskim sredstvom, dejstvom sa zemlje, u roku od samo 20 minuta i Aerodrom je osposoljen za normalan saobraćaj”, napisano je u tekstu Večernjih novina 8. februara 1984.

Ovaj tekst je krajem januara 2024. objavio Infobiro na svojim društvenim mrežama, a brojni mediji su ga prenijeli. Poredili su situaciju danas u Sarajevu koje se u zimskim periodima često suočava sa maglom i smogom i pitali se gdje je nestao “razgijač magle”. Rijetki su istražili o kakvom sredstvu je riječ, da li se koristi danas i koliko takvo hemijsko sredstvo može biti opasno.