Sorry, this entry is only available in Serbian language.

U dvorani Gangneung Oval u 20 sati prema korejskom vremenu (12 sati prema srednjeevropskom vremenu) počela je svečana ceremonija otvaranja četvrtih po redu Zimskih olimpijskih igara za mlade.

ZASTAVU BOSNE I HERCEGOVINE NA DEFILEU ZEMALJA UČESNICA NOSILI SU BH. PREDSTAVNICI INA LIKIĆ (ALPSKO SKIJANJE) I BORIS STANOJEVIĆ (BIATLON), takmičar smučarskog kluba “Romanija” Pale.

Učesnicima su se obratili predsjednik Organizacionog odbora YOG-a 2024 Choi Jong-gu, predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol, te predsjednik MOK-a dr Thomas Bach koji se zahvalio domaćinima Igara i svima uključenim u organizaciju. Sportistima je poručio da uživaju u Igrama i prvom olimpijskom iskustvu, da grade nova prijateljstva i poštuju pravila.

Program Ceremonije je bio prilagođen mladim učesnicima, predstavivši korejsku kulturu kroz pjesmu, ples i umjetnost. Paljenjem Olimpijskog plamena ozvaničen je početak najprestižnijeg svjetskog multisportskog takmičenja za mlade sportiste do 18 godina.

Na Igrama učestvuje 1802 sportista iz 78 olimpijskih komiteta. U narednim takmičarskim danima, tim Bosne i Hercegovine će predstavljati šestoro sportista u tri sporta: biatlonu, alpskom skijanju i skijaškom trčanju.

BiH tim
  1. Boris Stanojević, biatlon (12.5 km individualno i 7.5 km sprint) i ski trčanje (sprint i 7.5 km klasik)
  2. Srđan Lalović, biatlon (12.5 km individualno i 7.5 km sprint)
  3. Ina Likić, alpsko skijanje (slalom i veleslalom)
  4. Noah Miljković, alpsko skijanje (slalom i veleslalom)
  5. Teodora Delipara, skijaško trčanje (sprint i 7.5 km klasik)
  6. Melika Jažić, skijaško trčanje (sprint i 7.5 km klasik)

Trenerski tim čine Bojan Minić (biatlon), Senad Kazazović (alpsko skijanje) i Stefan Anić (skijaško trčanje).

Predstavnike Bosne i Hercegovine prvi nastupi očekuju već sutra kada će na borilištu Alpensia Biathlon Center u disciplini 12.5 km individualno nastupiti Stanojević i Lalović. Takmičenje je na rasporedu od 14 sati po lokalnom vremenu, odnosno 6 sati ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Raspored takmičenja YOG Gangwon 2024, te prenos uživo je dostupan na OVOM LINKU.