Vuković je u ljeto ove godine krenuo sa jačim trening programom te se oprobao i u planinskom trčanju.
Piše redbull.ba

Aleksa Vuković je jedan od najperspektivnijih bh. sportista. Član je Smučarskog kluba Romanija sa Pala i reprezentativac BiH u biatlonu. U dosadašnjim nastupima pokazao je veliki potencijal u testovima izdržljivosti, ali i rezultatima gdje je nekoliko puta postao državni prvak. Poseban dojam ostavio je na takmičenju Red Bull utrke na 400 metara koja je ljetos održana na Igmanu gdje u teškim uslovima i velikoj konkurenciji sa lakoćom dotakao vrh. U razgovoru za Redbull.ba Vuković je govorio o svojim počecima, Olimpijskim igrama, planovima za budućnost.
Na početku je naglasio kako je počela cijela priča:
”Treniram najteži zimski sport koji se zove – biatlon. Od samog početka moje karijere trening sam shvatao ozbiljno tako da sam se brzo navikao na težak sistem treninga te sam brzo napredovao u odnosu na ostale sportiste. Ljubav prema biatlonu se rodila iz ljubavi prema prirodi i ambijentu u kome provodim mnogo vremena. Moja inspiracija je u slobodi i energiji koju pronalazim u svom sportu. Član sam smučarskog kluba Romanija Pale kao i član reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon početka treniranja brzo se počinjem pojavljivati na postoljima državnih prvenstava, te ulazim u juniorsku reprezentaciju i prve sezone se plasiram na EYOF 2019. u Sarajevu i Svjetsko juniorsko prventsvo u Slovačkoj. Tu se pokazujem kao jedan od boljih kadetskih strijelaca u svijetu, ali zbog nedovoljno dobre fizičke kondicije ne uspjevam da napravim zapažen rezultat. Ipak, postižem ličnu i nacionalnu normu za Olimpijske igre mladih u Švajcarskoj”.
Dodaje kako je u sezoni 2019/2020 glavni fokus je bio na pripremi za Olimpijske igre.
”Prije toga na prvenstvu Balkana uzimam srebrenu medalju. Na samim Olimpijskim igrama sam imao dosta dobru mentalnu pripremu gdje uprkos pritisku od 20 metaka u trci individuala pogađam 17, uz dosta snažno skijanje plasiram se na 26. mjesto od 98. takmičara što je do sad najbolji rezultat Bosne i Hercegovine u nordijskim sportovima ikada. Na trci sprinta u mojoj jačoj disciplini plan je bio napasti medalju, ali zbog nesreće na stazi i loma puške nisam uspio da završim trku gdje moja velika šansa da proslavim svoju zemlju, ostaje neiskorištena. Nakon toga se vraćam u BiH i osvajam državno prvenstvo po treći put uzastopno”.
Aleksa Vuković

Aleksa Vuković

© Privatni album, ustupljena fotografija

I u narednoj sezoni nastavio je koračati stazama uspjeha.
”Uprkos pandemiji i uslovima koji nisu adekvatni u našoj zemlji, uspjevaju da se održe Balkansko regionalno prvenstvo u Srbiji i u BiH gdje osvajam titulu šampiona. U nastavku sezone odlazim na Svjetsko juniorsko prventsvo i osvajam 42. mjesto od 120 takmičara gdje postajem 3. najbrži strijelac svijeta, ali zbog nedostatka priprema i loše pripremljenih skija nisam imao šansu za bolji rezultat pa i medalju za koju sam imao potencijal. Po povratku ponovo pobjeđujem na državnom prvenstvu četvrti put za redom”, kaže naš sagovornik.
Vuković kaže kako je u ljeto ove godine krenuo sa jačim trening programom te se oprobao i u planinskom trčanju.
”Na trail trkama na Jahorini osvajam treće, a potom i prvo mjesto. Gdje se nakon toga,uprkos povredi, oprobavam u najtežoj trci na svijetu 400 metara uz skakaonicu na Igmanu i još jednom pokazujem sebi da sam na pravom putu. Red Bull takmičenje je ostvilo značajan utisak u mojoj karijeri kao nadmetanje u kojem sam iskoristio svoj profesionalni pristup, iako to nije sport kojim se bavim. Uspijevam da se predstavim na vrhunskom nivou i mogu slobodno reći da je to jedan od najvećih trijumfa u dosadašnjoj karijeri. Prvu zimsku trku u sezoni vozim u Italiju gdje pogađam 19 od 20 metaka i uzimam bodove u ukupnom poretku gdje zauzimam 40. mjesto najboljih juniora svijeta”, naglašava Aleksa.
Na kraju je prezentirao planove za budućnost.
”Moji ciljevi za naredni period su osvajanje još bodova u juniorskim nadmetanjima kao i osvajanje balkanskih šampionata u Bugarskoj i Rumuniji. Kao dugoročni plan – Svjetsko prvenstvo u Estoniji 2023/2024. Svjestan svojih mogućnosti ,radim na tome da donesem prvu medalju u zimskim sportovima u Bosnu i Hercegovinu. Nadam se samo zdravlju jer za sve ostalo se mora krvavo raditi. Trenutni uslovi za naš sport su prilično neadekvatni radi dosta faktora kao političkih, tako i ekonomskih, ali kao i u svakom sportu glavnu žrtvu podnose – sportisti. Ipak, moja vizija je da sa znanjem, iskustvom i stručnosti koje stičemo možemo da podižemo naš bh. biatlon na mnogo veći nivo”, zaključio je Vuković. 
https://www.redbull.com/ba-bs/aleksa-vukovic-intervju