Reprezentativka Bosne i Hercegovine u skijaškom trčanju Sanja Kusmuk pričala je za MeridianSportBH o tome kako se našla u ovom sportu, kakvi su uslovi u zimskim sportovima u državi i kako privući još više djevojčica da treniraju.

Prvi u nizu intervjua o ženskom sportu u Bosni i Hercegovini je onaj s učesnicom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine Sanjom Kusmuk. Za početak nam je objasnila kako se našla u skijaškom trčanju.

“Još kao dijete sam bila veoma odgovorna i disciplinovana i konstantno sam težila da imam neke obaveze i dnevnu rutinu. Mlađi brat se upisao u školu skijanja koju je organizovao Skijaški klub Romanija i dao mi ideju da bih se i ja mogla u tome oprobati, jer tad nisam znala ni da skijam. Prije samog odlaska na prvi trening, vježbala sam sa bratom kako bi se pokazala što bolja na prvom treningu i tako je moja sportska karijera počela” – istakla je Sanja. 

Ona smatra da sport ima veliku ulogu u odrastanju mladih i da tu prije svega naučiš samostalnost.

“Smatram da sport igra veliku ulogu u odrastanju i vaspitavanju kako djevojčica tako i dječaka. Kao djevojčica, prvu stvar koju nauciš kroz sport jeste samostalnost. Smatram da je to najbitniji faktor za ženski rod generalno. Kada je riječ o popularizaciji ženskih sportova, moram da naglasim da je danas veoma teško privuci djevojčice da se bave sportom, pogotovo skijaškim trčanjem jer važi za jedan od najtežih sportova. Organizacijom školskih kroseva škola skijanja i drugih sportova moze da ima veliki uticaj na popularizaciju ženskog sporta” – istakla je Sanja.

269835338 6726271134111959 2368510354355773161 n
Foto: Ski savez BiH

Kada je odlučila da se bavi skijaškim trčanjem najveća podrška joj je bila porodica.

“Moja najveća podrška tokom sportske karijere je bila moja porodica, otac, mama i brat i naravno moj trener Bojan Minić. Sumnji jeste bilo, to je ujedno i normalna pojava, ali moram istaći da to na mene nije uticalo, jer podrška kao što je ova je bila sasvim dovoljna” – navela je Kusmuk.

Kusmuk je zatim istakla da većina sportista koji su napravili neki veći rezultat obično ne živi ovdje, jer uslovi nisu na zavidnom nivou.

“Učesnica sam Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine. Generalno stanje sporta u Bosni i Hercegovini nije na nekom zavidnom nivou. Smatram da treba više da se ulaže u sport. Svaki sportista koji je postigao neki veći rezultata za Bosnu i Hercegovinu obično ne živi u državi. Još jedan od problema koji pogađa seniorske kategorije je taj status zaposlenja. Skoro u svim okolnim drzavama je to pitanje regulisano za sportiste olimpijce i one koji su postigli velike rezultate. Nadam se da će se to jednog dana promjeniti kako bi uživali maksimalno i bez brige u sportu” – kazala je ona. 

Сања
Privatna arhiva

Za kraj nam je kazala šta bi se trebalo uraditi da se popravi status ženskog sporta u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da prvo trebamo da krenemo od održivosti sporta u seniorskim kategorijama. Ženska karijera je znatno manja od muške iz razloga što vecina sportiskinja želi da se ostvari u ulozi majke te samim tim su i ograničene. Na pitanje šta je bitno uraditi da bi se poboljšao ženski sport mogu dati jednostavan odgovor, a to je finansije. Jer, znate i sami kada su finansije stabilne sve ostalo ide s manjim problemima” – rekla je Kusmuk.

Sanji zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo joj puno sreće u daljoj karijeri i životu.

Piše: Dejan Jovičić

Izvor: https://meridianbetsport.ba/featured/zenski-sport-bih-sanja-kusmuk/